Dikkat: Yaz sıcaklarında yatağa düşmeyin!

Uzmanlar yaz sıcakları için önemli uyarılarda bulunurken, kritik bilgilendirmeler de yaptı. Sıcak havalarda bilinçsiz klima ve vantilatör kullanmak ayrıca yapılan birçok yanlış kalp krizine kadar götürebiliyor.

Dikkat: Yaz sıcaklarında yatağa düşmeyin!
30 Temmuz 2016 Cumartesi 01:00

Şuursuz klima kullanımından kulağa su kaçmasına kadar yazın maruz kalınan bir hayli etken hastalıklara taban hazırlıyor. KBB (Kulak Burun Boğaz) Uzmanı Ahmet Erdem Rehber, klimaların üst solunum yollarındaki mikroplara karşı savunma mekanizmalarını yavaşlattığını ve havuz suyunun dış kulakta mikrop oluşumuna kapı araladığını belirterek, yaz aylarında gelişen 5 hastalık nedenini şöyle sıraladı:

Havuz ve deniz suyu, dış kulak irini (iltihabı) nedeni

"Orta kulak irini ne kadar kış hastalığıysa, kulak kanalının enfeksiyonu sonrası gelişen dış kulak irini da bir o kadar yazı seven bir hastalık. Deniz ve bilhassa havuz suyu, dış kulak kanalındaki savunucu düşük PH düzeyini yükseltip mikropların yerleşip ve üreyebileceği bir ortam oluşturuyor.

Deniz ve havuz suyunun yanı sıra kulak çubuğu kullanımı da bu hastalığa davetiye çıkartıyor. Yoğun ağrı ve tıkanıklık hissi ile kendini gösteren bu hastalıktan savunmak için temizliğinden emin olmadığınız havuzlardan uzak durun, denize ve havuza girerken kulakları tıkaç veyahut bone ile savunun ve kulak çubuğu kullanmayın.



Klimalar üst solunum yolu enfeksiyonunu tetikliyor

Genelde kış aylarında daha çok görülmekle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonları, yaz aylarında kendi ellerimizle kış koşullarını oluşturduğumuz vaziyetlerde da görülebiliyor. 30 derece sıcakta kış koşullarının nasıl oluştuğunu merak ediyorsanız yanıtı kolay: Klimalar.

Kuru ve soğuk hava üst solunum yollarındaki mikroplara karşı savunma mekanizmalarını yavaşlatarak mikropların yerleşmesine ön ayak oluyor. Aslında bu yüzden kış ayları ve soğuk havalar bizi hasta ediyor. Şuursuz klima kullanımı da aynı tesirlere sebep oluyor ve nihayetinde hastaların doktorlara sorduğu ilk sual "Bu sıcak havada nasıl hastalandım ben?" oluyor.

Yapılan çeşitli araştırmalar insanlar için ideal ortam sıcaklığının 22-24 derece arasında olması gerektiğini ortaya koyuyor. Yazın klima mağduru olmamak için oda büyüklüğüne uygun klima kullanmalı, sıcaklık ayarını 22 derecenin altına indirmemeli ve dolaysız klima akımı altında uyumamaya dikkat etmelisiniz.



Polen artışı alerjiye kapı aralıyor

Bahar ve yaz aylarında, hem dışarıda geçirilen vaktin artması hem de doğanın alelade döngüsü gereği, nebatların uyanma ve üreme mevsimi olması bakımından mevcut alerjiler artıyor. Alerji alt solunum yollarında astım, üst solunum yollarında ise burun tıkanıklığı akıntı ve aksırmayla kendini gösteren rinite sebep olabiliyor ve her ikisi de hayat kalitesini ehemmiyetli ölçüde düşürüyor.

Bu güzel mevsimin karabasana dönüşmemesi için alerji öykünüz varsa mevsim gelmeden kulak burun boğaz uzmanına müracaat etmeli, şart olan tetkik ve rehabilitasyonları mevsim süresince uygulamalısınız.



Sıcak ve kuru hava burun kanamasına sebep oluyor

Her insan hayatı süresince en az bir kez burun kanaması yaşamıştır. Burnu ikiye ayıran septum isimli duvarın ön bölümü kan damarlarınca çok zengin. Bu damarların yüzeyel olanları sıcaklık ve nem gibi dış etkenlere duyarlıdır.

Sıcak ve bilhassa kuru hava, bu damarları örten mukoza dokusunun kuruyarak kırılgan haline gelmesine ve dolayısıyla burun kanamalarına sebep oluyor. Sık ve kolay burun kanaması öykünüz varsa, güneş ve sıcağın tesirli olduğu öğlen saatlerinde dışarı çıkmayın. Ayrı olarak bu tür sık ve kolay kanamaların çeşitli rehabilitasyonlarının olduğunu unutmayın ve kesinlikle kulak burun boğaz uzmanına görünün.



Fiziksel aktivitelerde travma rizikosu

Yaz ayları çoğunlukla tatil ve eğlence emeliyle dış mekan etkinliklerinin ve su sporları gibi fiziksel aktivitelerin arttığı aylar olduğundan bilhassa çocuklar ve genç erişkinlerde travma rizikosu yükseliyor. Baş ve boyun bölgesi travmanın sık görüldüğü vücut bölgelerinden biri.

Bilhassa burun ve çene kemiklerine ait travmalar sık görülüyor. Bunun önüne geçmek için vücut yapısına uygun güvenli fiziksel etkinlik ve sporlar seçmeli, öncesinde ihtiyaç duyulan güvenlik tedbirleri kesinlikle almalısınız. Travma geliştiği vaziyetlerde ise zaman kaybetmeden kesinlikle bir sıhhat kuruluşuna müracaat etmelisiniz."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.